IRMs julgåva 2017 går till Läkarmissionen

Närmare bestämt skänker vi våra julpengar till projekt Panzisjuhuset i Bukavu i östra DR Kongo . Panzisjukhuset byggdes 1998-99 med stöd från Sida och två svenska organisationer: PMU och Läkarmissionen. Sjukhuset var ursprungligen planerat att inrikta sig på mödravård och förlossningar. Men i dag har det 450 bäddar, varav 250 upptas av kvinnor som utsatts för sexuellt våld eller drabbats av förlossningsskador. Panzisjukhuset existerar mycket tack vare chefsläkaren Denis Mukweges vision att skapa ett modernt och väl utrustat referenssjukhus mitt i fattigdomen och de väpnade konflikter som har hemsökt denna region i flera årtionden. I dag lever omkring en miljon människor i Bukavu. Många av dem har flytt från sina byar på grund av de olika milisgrupper som kontrollerar och terroriserar delar av södra och norra Kivu.

Specialister på vård av svårt skadade kvinnor

Panzisjukhuset är världskänt för sitt arbete med kvinnor som utsatts för våldtäkter eller har svåra gynekologiska problem. Där behandlas över 3 000 kvinnor varje år. I behandlingen ingår såväl medicinsk som psykosocial vård. Sedan början av 2000-talet har över 20 000 våldtagna kvinnor fått vård här.

Läkarmissionen arbetar inte med mission och är inga läkare

Varför heter de då Läkarmissionen?
Konkret gick det till så här: När Harry Lindquist, mångårig ägare och utgivare av Svenska Journalen, förlorade sin hustru Margit julen 1957 föreslog Svenska Journalens dåvarande chefredaktör i en minnesruna att läsarna kunde ge en gåva till ”läkarmission i u-land” i stället för att skicka blommor till hennes begravning. På bara någon vecka kom det in över 70 000 kronor, ett svindlande belopp med tanke på att en svensk månadslön då låg på runt en tusenlapp. Pengarna förmedlades till två projekt: ett klinikbygge i Indien och ett sjukhus i Sydafrika. Men inte nog med det – pengar fortsatte att strömma in, och det ledde så småningom till att en ny hjälporganisation föddes: Stiftelsen Svenska Journalens Läkarmission och Hjälpverksamhet. Sedan dess har miljontals människor fått hjälp till ett bättre liv.
Läs mer om läkarmissionen och deras arbete>>
Läs mer om Panzisjukhuset>>