En maxad endagskurs i modellen och metoden

Vintergatan – kartan för navigering och förändring

Lär dig använda Vintergatan och öka takten i era förändringsinitiativ.

Under en dag, i en skräddarsydd mall och pedagogiskt flöde, lär du dig förstå grunderna i vad en Vintergata är och hur den är uppbyggd. Utifrån en Vintergata över ett fiktivt företag får du grundläggande kunskap i teorin bakom Vintergatan samt hur du kan använda en Vintergata för att bedriva förändringsarbeten.

Kursen ger dig insikt i hur du kan förenkla den del av arkitekturarbetet som visas upp mot verksamheten och hur Vintergatan bidrar till förståelse för de konsekvenser ett förändringsarbete kan få för andra delar organisationen. Du kommer under kursen få prova på att göra ett flertal analyser med Vintergatan som grund för ett tänkt förändringsinitiativ. Kursen är online och övningarna gör vi på en digital board på samarbetsplattformen Miro.

Vad är Vintergatan?

Vintergatan är en förmågemodell och en metod för att få översikt och ”framsikt” i en komplex verklighet. I Vintergata-kartan syns hur processer, information och IT-stöd samverkar i tiden för att stötta verksamhetens övergripande värdeflöde och hur verksamheten samverkar med sina leverantörer, partners och kunder. Med Vintergatan som grund kan man göra en mängd olika analyser utifrån olika perspektiv. Analyserna utgör ett stabilt beslutsunderlag då de bl a visar hur olika förändringsinitiativ påverkar verksamhetens värdeflöden, förmågor, processer och system.

Kursmål

Efter kursen kan du använda en Vintergata för att genomföra analyser, kopplade till ett förändringsinitiativ, samt kommunicera dessa. Du lär dig:

 • hur du kopplar ihop vad verksamheten gör med kundresan.
 • använda kartan för att titta på problemområden.
 • använda kartan för att skapa en överblick över vad som behöver ske i de olika delarna av en verksamhet för att uppnå önskat resultat.
 • hur du prioriterar inom ett projekt för att snabbare skapa nytta.
 • hur du packar ihop detta till lagom stora förändringsdelar.
 • hur du jämkar ett initiativ mot flera.

Kursupplägg

Under kursdagen varvas teori med praktik. Du får teorin bakom Vintergatan och genom övningarna prova på att använda en färdig Vintergata för att navigera en tänkt förändring.

Kursen ges digitalt i en skräddarsydd mall och pedagogiskt flöde på samarbetsplattformen Miro. Att genomföra analyserna i Miro innebär att kartan och kommunikationen kring förändringsinitiativen blir lättillgänglig för hela verksamheten.

Kurslitteratur som ingår i kursen: Vintergatan – din verksamhetskarta.

För vem?

Detta är en kurs för dig som upplever ett behov av samsyn, ökat kundvärde, snabbare förändring och bättre beslutsunderlag. Kanske arbetar du som

 • Verksamhetsarkitekt
 • IT-arkitekt
 • Projektledare
 • Verksamhetsutvecklare
 • Företagsledare
 • Kravanalytiker

Praktisk information

Denna kurs levererar vi både företagsinternt och i öppen regi i samarbete med Dataföreningen Kompetens. För att anmäla dig till den öppna kursen; använd knapplänken nedan för att komma till Dataföreningen Kompetens kurssida.

Kurstillfällen:
4 oktober 2022

Plats: Online

Pris: 9 500 SEK exkl. moms

Har du frågor?

Kontakta oss på tel. 08-585 011 00 eller mail info(at)irm.se

Nyttan med Vintergatan

En kort video där några av våra kunder delar med sig av sina erfarenheter av Vintergatan

Relaterade utbildningar

Lärare

Cecilia Nordén verksamhetsarkitekt, utbildare och konsult. Hon har arbetat med allt från ledning, affärsutveckling, verksamhetsarkitektur, strategier, IT-kravställning, IT-utveckling och ekonomi till marknadsföring. Hon har ett gediget helhetsperspektiv på hur olika delar av en verksamhet samverkar och påverkar varandra och brinner för att ta komplexa frågeställningar och göra dem förståelig. Cecilia är författare till boken ”Vintergatan – din verksamhetskarta”.

Thomas Larsson , verksamhetsarkitekt, utbildare, inspiratör och innovationskonsult. Han har många års erfarenheter av stora IT-projekt och programledning med fokus på helheten och slutmålet. Thomas är även författare till boken ”Lat men effektiv”.