Vilken notation är bäst?

olika notationer

För informationsmodeller finns det många olika notationer. Nu ger jag min syn på det alla har en åsikt om: Vilken är bäst? 

/Peter Tallungs, IRM, 2021-05-27

Olika notationer för informationsmodeller.

Jag talar här om det sätt att modellera som nästan är synonymt med begreppet informationsmodellering: Entity Relationship Diagrams, som förkortas ERD eller ER Diagrams. Det vill säga boxar som står för entiteter (klasser av företeelser) med streck för de relationer som kan finnas mellan dessa. För detta finns det en uppsjö av notationer att välja mellan, det vill säja sätt att rita sina boxar och relationer.

Först behöver jag gå igenom vilka vanliga ERD-notationer det finns. Jag berör vilka traditioner de är sprungna ur och därmed vilka grundläggande synsätt de bygger på.

ER-modelleringens historia

Den första ERD-notationen togs fram av Peter Chen 1976. Ändamålet var att designa databaser. Relationsdatabaser var då något nytt. Edgar ”Ted”, F Codd hade föreslagit relationsmodellen 1970 då han var anställd på IBM. Codds idé om hur design av en relationsdatabas skulle gå till var att man skulle strukturera en från början ostrukturerad datamängd genom att steg för steg mekaniskt applicera ett antal så kallade normaliseringsregler. Peter Chens idé var att i stället modellera fram en struktur för sina data.

Under de följande decennierna utvecklades det ett antal varianter på Chens ursprungliga notation. Det är dessa varianter jag nu diskuterar.

Viktigt i sammanhanget är att vi sedan många decennier tillbaka använder ER-diagram till många andra syften än att designa relationsdatabaser. Det har blivit ett oerhört kraftfullt och effektivt verktyg för att analysera beskriva vilken data- eller informationsmängd som helst samt även företeelser och begrepp inom ett område.

ERD-notationer

Vi kan inte diskutera alla exotiska varianter av notationer utan får göra ett urval av de vanligaste. De man kan stöta på idag är främst följande:

  • IDEF1X som har sitt ursprung i amerikanska flygvapnet
  • Bachman
  • Barker, vanlig bland Oracle-folk
  • James Martin Information Engineering (JMIE), också kallad Information Engineering eller Crow’s Foot Notation, framtagen av den brittiske IBM-konsulten James Martin
  • Express, för produktdata
  • UML klassdiagram som vanligen inte räknas som en ERD-notation trots att den har samma ursprung och kan användas för samma ändamål. Modelleringsspråket UML (Unified Modeling Language) som innehåller notationer även för andra modelltyper än data- och informationsmodeller har en egen historia och tradition från metoder för design av objektorienterad programkod i mitten av 90-talet.

Aspekter att jämföra

Vi kan jämföra dessa notationer ur olika aspekter som vi bedömer som viktiga. Jag har valt följande aspekter:

  • Förekomst
    Hur vanlig är notationen? I Sverige? I världen? I olika specifika sammanhang?
  • Uttryckskraft
    Hur bra går det att uttrycka det vi behöver med hjälp av notationen?
  • Tydlighet
    Hur tydligt blir det att läsa och förstå notationen, (för en relativt ovan respektive van person).
  • Ändamålsenlighet
    Hur bra passar notationen för informationsmodellering?
  • Verktygsstöd
    I vilken mån har de vanliga rit- och modelleringsverktygen inbyggt stöd för notationen?
  • Kunskap
    Hur vanlig är notationen i facklitteratur, utbildningar och annat material?
  • Kultur
    I vilket sammanhang har notationen sitt ursprung. Det påverkar vilka underliggande synsätt notationen baseras på, vilket kan göra den mer eller mindre lämplig för olika ändamål.

Jag kommer nu att gå igenom aspekt för aspekt, i sju ronder.

Jämförelse 1: Förekomst

Det är förstås viktigt hur vanlig den notation man väljer är, både allmänt i världen och i Sverige samt inom det speciella område man är verksam.

Bland de traditionella ERD-notationerna, det vill säga alla utom UML klassdiagram, sägs JMIE (Kråkfotsnotation) vara överlägset vanligast, både i världen och i Sverige. Och det stämmer nog. Jag har många böcker om informationsmodellering, både nyare och äldre, och kan nästan inte påminna mig om att jag sett någon annan notation. Alla de övriga verkar vara på utdöende eller återfinns endast i speciella sammanhang. Som Barker bland Oracle-folk och Express för produktmodellering. Dock kan även JMIE i sig själv förekomma i lite olika varianter med mindre avvikelser från varandra.

UML är en familj av notationer för modellering av programkod. UML kom 1996 och användes först endast för programvarudesign inom den objektorienterade paradigmen. Senare har några börjat använda UMLs olika notationer även för verksamhetsmodellering, och bland dessa klassdiagram, både för verksamhets- och databasmodellering.

Så idag finns det i stort sett bara två olika läger vad beträffar notation.

  • JMIE som har sitt starka fäste i databasdesign, liksom i de yrkesgrupper som historiskt kommer därifrån, som enterprise-, verksamhets- och informationsarkitekter, Business Intelligence-folk med flera.
  • UML klassdiagram som fortfarande har sin spridning främst bland programmerare och då främst för modellering av programkod.

För informationsmodellering är alltså JMIE vanligast, även om UML klassdiagram också förekommer.

Resultat: JMIE vinner i den här kategorin, fast med UML klassdiagram som god tvåa.

Eftersom aspekten ”Förekomst” är så viktig så kan vi redan här räkna bort alla andra notationer än JMIE och UML klassdiagram. Det är ingen idé att beakta en notation som inte används i praktiken, så till vida den inte har alldeles extraordinära kvaliteter i övrigt som motiverar att den blir kvar. Vilket jag bedömer att de inte har. Av startfältets sex tävlande återstår alltså redan nu bara två.

Jämförelse 2: Uttryckskraft

Det är viktigt att den notation jag väljer kan uttrycka det jag behöver uttrycka.

Jag anser att JMIE och UML klassdiagram har mer eller mindre samma uttryckskraft. Liksom de flesta andra notationer som vi redan har räknat bort. Skillnaderna är små, så det ska egentligen inte påverka valet. Men jag tycker att UML klassdiagram har två uttrycksmedel som jag tycker är värdefulla och som vanligen saknas i de traditionella ER-notationerna.

  1. ”Composition”, en fylld romb i änden på relationslinjen som markerar att en entitet är en integrerad del av en annan och inte kan existera självständigt. Som att en fakturarad hör till en faktura och att fakturaraden inte kan existera självständigt, oberoende av fakturan.
  2. 2. Möjligheten att rita en specialiserad entitet (en subtyp) skild från den generella (supertypen), alltså det som man kan kalla en ”is-a”-relation eller ”arv” inom programmering, med en linje mellan entiteterna markerad med en ofylld triangelformad pilspets i änden. Det är värdefullt då man behöver utveckla flera olika specialiserade entiteter i olika ämnesområden. Det vanligaste i ERD-notationer är annars att en eller flera specialiserade entiteter ritas inuti den generella entiteten.

Observera att jämförelsen här endast handlar om uttryckskraften hos notationen vad gäller just informationsmodellering. UML klassdiagram är ju i grunden avsett för design av programkod och har därför möjlighet att uttrycka beteende hos klasser i form av metoder vilket det inte finns behov av hos en informationsmodell.

Resultat: Ett plus till UML klassdiagram. 

Jämförelse 3: Tydlighet

En notation behöver vara så tydlig som det bara går för att vi ska kunna göra modelldiagram som kommunicerar effektivt.

Här finns det ofta starka åsikter som dra åt olika håll. Traditionella informationsmodellerare tycker att UML är obegripligt och UML-konnässörer tycker att traditionella ERD-notationer är passé. Men min uppfattning är att det handlar mer om det som kallas ”confirmation bias” än verklig skillnad, att man gärna vill tro att det man är van med är lättast att begripa. Jag tycker att det är hugget som stucket mellan JMIE och UML klassdiagram.

Det som skiljer är främst hur man betecknar kardinalitet (multiplicitet) i relationerna. Det vill säga vilka symboler man har i ändarna av relationsstrecken. UMLs min- och maxvärden i form av siffror är möjligen enklare att direkt förstå för den oinvigde. Fast JMIEs tvärstreck och gafflar är grafiskt tydligare så snart man fått dem förklarade för sig.

För övrigt har tydlighet hos våra modeller mer att göra med hur vi använder disposition, struktur, namngivning, texter, gråskalor, färger och så vidare, vilket har mer att göra med vår kunskap om grafisk gestaltning än om vilken notation vi använder.

Resultat: Jämnt skägg alltså.   

Jämförelse 4: Ändamålsenlighet

Jag tror att många skulle anta att UML är bäst för programvarudesign och de traditionella ER-notationerna bäst för informationsmodellering. Man kan anta att eftersom olika notationer ursprungligen är framtagna för olika ändamål så kan de vara bättre eller sämre lämpade för det jag behöver gestalta. Men skillnaden i hur väl lämpade JMIE och UML klassdiagram är för informationsmodellering är, om den ens finns, så liten så att jag bedömer den som betydelselös.

Det är dock sant att ERD-diagram inte täcker det som behövs för programvarudesign. Det som saknas är framförallt möjligheten till att beskriva vilka metoder en viss klass har. Men däremot passar UML klassdiagram alldeles utmärkt för informationsmodellering. Men eftersom det är för ändamålet informationsmodellering jag gör denna jämförelse så blir det inge tydligt utfall åt ettdera hållet.

Resultat: Därmed är det oavgjort även här. 

Jämförelse 5: Verktygsstöd

Det är så klart viktigt att mitt verktyg kan användas för den notation jag har valt.

Både JMIE och UML klassdiagram tillhör de vanliga notationerna och har därmed lika bra stöd i alla vanliga verktyg.

Resultat: Återigen oavgjort. 

Jämförelse 6: Kunskap

Jag behöver kunna hitta utbildningsmaterial för den notation jag väljer. Jag tror att det är ungefär lika lätt att hitta utbildningsmaterial och läroböcker om JMIE som inom UML.

Resultat: Oavgjort. 

Jämförelse 7: Kultur

En viss notation lever inte i ett vakuum utan är inbäddad i en kultur inom ett visst område. Kulturen för med sig vissa föreställningar, som man visserligen kan förhålla sig till men som ändå påverkar kunskapsområdet på många sätt.

Det är här vi har den enda större och riktigt intressanta skillnaden mellan de traditionella ERD-notationerna och UML. Fast den slår åt båda håll! ERD-notationer har en äldre historia och har därmed använts i ett halvsekel för modellering tvärs över hela verksamheter. Det var vitrockarnas värld bland stordatorerna i datorhallen. Därför finns det gott om erfarenhet och modelleringsmönster att ta del av. Dock är det en kultur som i mina ögon stelnade någon gång på 90-talet.

UML uppstod först under andra halvan av 90-talet, i den objektorienterade programmerarkulturen. Det vill säga mikrodatorvärlden. Länge tog man fram endast enstaka specialiserade applikationer som var relativt fristående. Man hade inget samröre med stordatorfolket. Därför finns det inte alls samma erfarenhet i den kulturen av verksamhetsövergripande information. Däremot finns det en hel del friskt nytänkande som saknas i den gamla världen. Framförallt vill jag framhålla idén om domändriven design (Domain Driven Design) av Eric Evans som är något av det bästa som tänkts och skrivits på vårt område.

Men du behöver inte begränsa dig till böcker och erfarenheter från ERD-samhället bara för att du använder ERD-notation. Om man vill utveckla sitt kunnande är det viktigt att söka kunskap och inspiration bredare. Och är du UML-anhängare bör du ta del av den rika erfarenhet som generationer av kollegor har gjort. De problem du stöter på har sannolikt många hanterat före dig.

Resultat: Oavgjort. Fast vi bör förstå att både den traditionella ERD-kulturen och UML-kulturen har både styrkor och svagheter av betydelse. Det betyder att du som informationsarkitekt inte kan välja. Du behöver ta del av båda kulturerna.

Konklusion

Om du håller med om ovanstående så finns det bara två alternativ, och det är JMIE samt UML klassdiagram. Och det är inte så tydligt vem av dessa som är vinnaren.

Jag har växlat fram och tillbaka genom åren. Vanligen, när jag kan välja, använder jag JMIE, av skälet att det är vanligast bland informationsarkitekter. Fast när jag behöver något element från UML klassdiagram, som jag nämnt ovan att jag saknar, så lånar jag helt sonika in dem. Så om jag skulle känna behov av att vara lite mer konsekvent skulle jag kanske gå över till UML klassdiagram. Fast jag är inte så stor anhängare av konsekvens. Det är viktigare att vi söker fritt och lånar friskt för att utveckla vårt område.

Vi som arbetar med detta måste förstås vara väl förtrogna med både ERD-notation och UML klassdiagram. Framförallt behöver vi kunna ta del av den kunskap som finns inom båda områdena. Sorgligt nog finns det en kulturell gräns som verkar svår att överstiga. Få informationsarkitekter tar del av saker från programmerarvärlden. Och tvärtom. Få programmerare från UML-världen känner ens till det som har tänkts och gjorts innan de kom in på banan. Det är så synd.

Mitt råd till dig som kollega är att vara mer öppen för ”den andra sidan”.

Exotiska svenskar

Om du varit med ett tag i branschen i Sverige vet du att det finns ett par rent svenska varianter på notationer. Jag vill bara kort nämna dem här. Stanli var ett standardiseringsorgan för geografisk information som drevs av Svenska Standardiseringsinstitutet. De tog fram en standard för begreppsmodellering – Stanli-notation – som i praktiken var en ERD-notation, fast relationer var begreppsmässiga i stället för informationsmässiga.

På åttiotalet fanns det ett samarbete mellan svenska myndigheter som tog fram en standard för systemutveckling. Jag tror att det bland andra var Kommundata som var drivande. Det resulterade bland annat i en variant av ERD-notation som i grunden liknar JMIE men har fyrkantiga gafflar och några andra egenheter. Den har levt vidare ända till idag som ett rent svenskt unikum. Den är idag känd som IRM-notation.

Avgränsning

Jag har i den här artikeln avgränsat mig till de vanligaste och mest generella notationerna. Det vill säga de som hör till familjen Entity-Relational Diagram samt klassdiagram i UML Vi har därmed inte tagit upp följande notationer:

  • Object-role modelling (ORM) som är ett alternativ till ER-notation där man endast uttrycker elementära fakta, utan att strukturera dessa i entiteter, attribut och relationer.
    (Bör inte förväxlas med Object Relational Mapping). Det kanske jag återkommer till i någon senare artikel.
  • Diagramtyper som är värdefulla komplement tillett ER-diagram. Jag tänker särskilt på förekomstdiagram (Instance Diagram) och tillståndsdiagram (Statecharts), vilka jag planerar att beskriva i senare artiklar.

 

Vad tycker du?

Notationer är det ett område med personliga preferenser. Jag har nu redogjort för mina, fast försökt vara någorlunda objektiv ändå, om det nu alls är möjligt. Det är möjligt att du gör en annan bedömning. Det skulle vara intressant att höra både vad du håller med om och vilka andra bedömningar du gör.

Peter Tallungs

21.05.27