Starkare beslutsförmåga med Vintergatan hos Pension & Försäkring i SEB

Mer medvetna beslut och tydligare dialog. IRM:s verksamhetsmodell Vintergatan har förändrat hur Pension & Försäkring i SEB utvecklar sin verksamhet och sina system.

Profilbild Cecilia Klöverskjöld Nyberg

Cecilia Klöverskjöld Nyberg

– Vi har fått en bättre samsyn kring vår gemensamma färdplan, säger Cecilia Klöfverskjöld Nyberg, verksamhetsarkitekt på Pension & Försäkring i SEB.

Pension & Försäkring i SEB har sedan decennier arbetat i stora, allomfattande system, som kräver hög specialistkunskap av alla som hade med dem att göra. När sedan mer funktionsbaserade verktyg gjorde sitt intåg på marknaden började det ställas nya krav på företagets systemutveckling. Men dialogen kring vilka system som skulle hantera vilka funktioner saknades, något som snart började upplevas som ett problem i organisationen.

– Allt gick egentligen att lösa i det gamla systemet. Men det var ingen som ställde sig frågan om man borde lösa det i det gamla systemet. Här kom Vintergatan in och gjorde att vi kunde skapa en tydligare dialog mellan verksamhetens olika enheter för att bättre förstå behoven och de krav som fanns på förändrad funktionalitet, säger Cecilia Klöfverskjöld Nyberg, verksamhetsarkitekt på Pension & Försäkring i SEB

Mer medvetna designbeslut

IRM:s Vintergatan är både en metod och verksamhetsmodell. Den visualiserar en organisations olika funktioner som förmågor i ett cirkulärt, kretsloppsliknade system. Metoden ger en tydligare, kraftfullare överblick och bättre kapacitet att navigera och arbeta strategiskt med verksamhetsutveckling inom organisationen.

På Pension & Försäkring i SEB har man använt sig av Vintergatan sedan 2015 för att underlätta en successiv avlövning av de gamla systemen och upprätta en gemensam färdplan för verksamhetsutvecklingen och IT, något som saknades innan.

– När jag först kom i kontakt med Vintergatan kände jag, wow, det här kan verkligen hjälpa oss att överbrygga gapen i vår verksamhet och ge oss bättre verktyg för att ta mer medvetna designbeslut. Vi började först använda den för att skapa övergripande analyser. Nu kan vi även använda Vintergatan ner till utvecklingsnivå, säger Cecilia Klöfverskjöld Nyberg.

Outstanding för visualisering

Största utmaningen med omställningen var att få alla ombord på det nya sätt att se på verksamheten som Vintergatan innebar. Men med tiden har samsynen kring nyttan med den nya verksamhetsmodellen blivit tydligare.

Nu har vi en mycket bättre dialog både kring hur och var i verksamheten saker och ting ska lösas. Sättet som Vintergatan synliggör olika värdeflöden har också varit väldigt användbart för att kommunicera till olika ledningsgrupper om vad som händer i verksamheten. Visuellt är Vintergatan outstanding.

Cecilia Klöfverskjöld Nyberg