Vintergatan – kartan för navigering och förändring

Öka takten på utvecklingen av er verksamhet.

Vintergatan ger inte bara en unik överblick. Den ger även ledningen ett avgörande beslutsunderlag för att välja väg och prioritera bland verksamhetsutvecklingsinitiativen.  

Denna maxade endagskurs ger dig insikt i hur du kan förenkla den del av arkitekturarbetet som visas upp mot verksamheten, och hur Vintergatan bidrar till förståelse för de konsekvenser ett förändringsarbete kan få för alla delar av organisationen.

Utifrån en Vintergata över ett fiktivt företag får du grundläggande kunskap i teorin bakom Vintergatan samt hur den bidrar till effektivare förändringsarbeten.

Under kursen får du prova på många av de snabba analyser Vintergatan möjliggör. Vad som händer i en del av verksamheten när du utvecklar en annan blir tydligt. Övningarna gör vi på en digital board på samarbetsplattformen Miro.

En bra approach som tar hela vertikala perspektivet och stöttar beslutsfattande från betonggolvet upp till management.

Om Vintergatan

Vintergatan är ett synsätt och ett verktyg för att få översikt och ”framsikt” i en komplex verklighet. I Vintergatakartan syns hur processer, information och IT-stöd samverkar i tiden för att stötta verksamhetens övergripande värdeflöde och hur verksamheten samverkar med sina leverantörer, partners och kunder. Med Vintergatan som grund kan man göra en mängd olika analyser utifrån olika perspektiv. Analyserna utgör ett stabilt beslutsunderlag då de bland annat visar hur olika förändringsinitiativ påverkar verksamhetens värdeflöden, förmågor, processer och system.

Denna endagskurs ger dig en introduktion till synsättet och verktyget Vintergatan.

Om du vill ta fram en Vintergatan över din egen verksamhet rekommenderar vi 3-dagarskursen Vintergatan – skapa din verksamhetskarta.

Läs om 3-dagarskursen

Kursmål

Efter kursen kan du använda en Vintergata för att genomföra analyser, kopplade till ett förändringsinitiativ, samt kommunicera dessa. Du lär dig:

 • hur du kopplar ihop vad verksamheten gör med kundresan.
 • använda kartan för att titta på problemområden.
 • använda kartan för att skapa en överblick över vad som behöver ske i de olika delarna av en verksamhet för att uppnå önskat resultat.
 • hur du prioriterar inom ett projekt för att snabbare skapa nytta.
 • hur du packar ihop detta till lagom stora förändringsdelar.
 • hur du jämkar ett initiativ mot flera.

Kursupplägg

Under kursdagen varvas teori med praktik. Du får teorin bakom Vintergatan och genom övningarna prova på att använda en färdig Vintergata för att navigera en tänkt förändring.

Kursen ges digitalt i en skräddarsydd mall och pedagogiskt flöde på samarbetsplattformen Miro. Att genomföra analyserna i Miro innebär att kartan och kommunikationen kring förändringsinitiativen blir lättillgänglig för hela verksamheten.

Kurslitteratur som ingår i kursen: Vintergatan – din verksamhetskarta.

För vem?

Detta är en kurs för dig som upplever ett behov av samsyn, ökat kundvärde, snabbare förändring och bättre beslutsunderlag. Kanske arbetar du som

 • Verksamhetsarkitekt
 • IT-arkitekt
 • Projektledare
 • Verksamhetsutvecklare
 • Företagsledare
 • Kravanalytiker

Aktuellt kursdatum

Företagsintern på förfrågan

BOKA HÄR*

*Företagsintern utbildning i samarbete med Dataföreningen Kompetens

Pris: Offert

ikon

Distanskursen äger rum Enligt överenskommelse

 • Cecilia Nordén Verksamhetsarkitekt

  Kursledare

  Cecilia Nordén

  Cecilia är verksamhetsarkitekt och arbetar med allt från, strategier, IT-kravställning, affärs och, IT-utveckling till ekonomi. Hon har ett gediget helhetsperspektiv på hur olika delar av en verksamhet samverkar.

 • Thomas Larsson Verksamhetsarkitekt

  Kursledare

  Thomas Larsson

  Thomas har många års erfarenheter av stora IT-projekt och programledning med fokus på helheten och slutmålet. Thomas är även författare till boken "Lat men effektiv".

Andra kurser som kan vara av intresse

Har du frågor om kursen? Fyll i formuläret så hör vi av oss inom kort!