Vad innebär det nya tillgänglighetsdirektivet EAA?

Kvinna med uppslagen laptop på bänk vid caféfönster i en stad.

EAA är en förkortning för European Accessibility Act. Det är en EU-lag som syftar till att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättningar. I Sverige förväntas lagen om tillgänglighetsdirektivet börja gälla från den 28 juni 2025. Många företag och organisationer behöver nu göra anpassningar i sina digitala tjänster för att leva upp till det nya direktivet.

Direktivet innebär att produkter och tjänster (även produkter och tjänster som tredje part tillhandahåller), ska vara tillgängliga och användbara för alla. EAA är en viktig del av EU:s strategi för att säkerställa att alla medborgare ska kunna ta del av samhället fullt ut och dra nytta av den digitala ekonomin, på lika villkor.

Exempel på krav på digitala tjänster är att information ska:

  • kunna uppfattas med mer än ett sinne
  • presenteras på ett begripligt sätt
  • presenteras i ett typsnitt med lämplig storlek och form, och med tillräcklig kontrast samt justerbart avstånd mellan bokstäver, rader och stycken.

Tillgänglighet är bra för alla

Enligt World Health Organization, WHO, är människor med betydande funktionsnedsättning cirka 16%, eller 1 av 6 personer. Det är därför helt nödvändigt att förbättra tillgängligheten.

Förbättrad tillgänglighet gynnar också personer med tillfällig funktionsnedsättning, såsom personer som brutit en arm eller bär på en bebis. Det finns även det som kallas för situationsbundna begränsningar, till exempel personer i situationer i starkt solljus, långsam internetuppkoppling eller miljöer där det är omöjligt att lyssna på ljud.

Hur påverkar EAA våra företag?

Tillgänglighetslagen EAA innebär att företag som har en omsättning på över två miljoner euro, eller är fler än 10 anställda måste se till att alla deras digitala tjänster följer direktivet EAA. Fram till den sista juni 2025 har medlemsländer i EU på sig att implementera direktivet i sin nationella lagstiftning. Till dess behöver företag och organisationer säkerställa att deras digitala tjänster uppfyller kraven.

I Sverige förväntas lagen om tillgänglighetsdirektivet börja gälla från den 28 juni 2025.  Det kommer påverka bland annat e-handel, streamingtjänster, banktjänster och även identifiering, signering, säkerhet och betalning.

Vi erbjuder stöd och tillgängliga tjänster

Behöver din verksamhet anpassa sina digitala tjänster i och med det nya direktivet? Då kan vi hjälpa till! Våra it-utvecklare är väl insatta i vad som krävs av en digital tjänst för att godkännas enligt det nya direktivet.

Vi erbjuder även en färdig lösning för inloggning och hantering av behörigheter. Authway uppfyller alla krav på säkerhet och tillgänglighet. Det är en skalbar all-inclusive customer identity access management-lösning som är plattformsoberoende och som gör era digitala samarbeten säkrare och smidigare.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om den nya lagen? Eller vill veta mer om vår tillgängliga inloggningstjänst Authway? Hör av dig till oss.

Här finns detaljerad information om EAA: https://eur-lex.europa.eu/EN/legal-content/summary/accessibility-of-products-and-services.html

Lovisa Schedin Digital designer

Hör av dig till mig om du är i behov av stöd i utvecklingen av era it-lösningar

Lovisa Schedin,
Ansvarig för IRM:s tjänster inom systemutveckling