Vintergatan – skapa din verksamhetskarta
Vintergatan – skapa din verksamhetskarta är en grundläggande kurs i metoden och modellen Vintergatan. Med denna kurs får du ett verktyg för att navigera i och utveckla en komplex verksamhet. Modellen erbjuder en unik syn på verksamhetsutveckling och låter dig kombinera och visualisera flera olika perspektiv av verksamheten i en och samma karta. Under kursen får du chansen att ta fram en första version av Vintergata över hela eller delar av din organisation.
Denna grundkurs ger dig teorin bakom Vintergatan, konkreta verktyg för hur du bygger upp din Vintergata och många tips och trix som kommer av stor erfarenhet av olika typer av verksamheter och organisationer. Under de praktiska övningarna arbetar du fram din egen karta, med stöd av kursledarna. Vid kursens slut har du en karta att fortsätta arbeta med i din organisation tillsammans med dina kollegor.
Vad är Vintergatan?
Vintergatan visualiserar en organisations olika funktioner som förmågor i ett cirkulärt, kretsloppsliknade system. Den ger en tydlig överblick och unik förutsättning för att kunna navigera och arbeta strategiskt med verksamhetsutveckling inom organisationen. Kartan innehåller alla de perspektiv vi behöver för att kunna analysera nuläget och se hur olika scenarier påverkar verksamheten.
Vintergatan är en fantastiskt pragmatisk väg till EA. Den är systematisk och fylld av praktiska tillvägagångssätt för att ge läsaren verktyg att skapa klarhet i sin komplexa verklighet. Detta är den enda modell som fungerar både operativt och på styrelsenivå.
Christian Ahlin, CIO
Vintergatan är dessutom en metod som förenklar den del av verksamhetsarkitekturarbetet som visas upp mot verksamheten. Detta leder till ökad förståelse för de konsekvenser ett förändringsarbete kan få för andra delar organisationen.
Vintergatan låter dig kombinera och visualisera flera perspektiv såsom processer, information, IT-stöd och kundresor. Genom att placera dessa i verksamhetens övergripande värdeflöde skapar vi en geografi som snabbt blir ett stabilt underlag för en mängd olika analyser, som i sin tur utgör ett betydelsefullt beslutsunderlag.
Kursen ger dig:
- en Vintergatakarta baserad på förmågor över hela eller delar av din egen verksamhet, som visar på sammanhang både på övergripande och mer detaljerade nivåer.
- förmågan att synliggöra värden.
- kunskap i hur du tar fram snabba analyser utifrån Vintergatan.
- en unik översikt över produktlivscykler.
- unik översikt över verksamhetens leveranser.
Kursupplägg
Kursen omfattar tre dagar (2+1). I avgiften ingår kurslitteratur; boken Vintergatan – din verksamhetskarta. Under kursdagarna varvas teori kring metoden med mycket praktiskt arbete där deltagarna bygger upp en Vintergata över sin egen verksamhet.
Om ni är flera från samma företag som vill gå så erbjuder vi möjligheten att få en företagsanpassad kurs. Kontakta oss eller Dataföreningen kompetens för offert.
För vem?
Grundkurs Vintergatan – skapa din verksamhetskarta riktar sig till dig som är verksam som exempelvis:
- Ledare/chef
- Verksamhetsutvecklare
- Verksamhetsarkitekt
- Kvalitetsansvarig
- Processägare
- Processledare
- CIO
- Produktutvecklare
- IT-arkitekt
- Affärsutvecklare
Aktuellt kursdatum
10 mars 2025
Kursen är tre dagar: 10-11 + 20 mars
*Utbildning i samarbete med Dataföreningen Kompetens
Pris: 23 700 SEK exkl moms
Distanskursen äger rum online
-
Kursledare
Elli Eisenhauer
Elli är verksamhets- och tjänsteutvecklare med över 25 års erfarenhet av mötet mellan människor och digital teknik. Hon har en lång bakgrund inom statlig förvaltning där hon haft olika roller i gränslandet mellan verksamhet och teknik. Som förvaltnings- och projektledare, pedagogisk verksamhetsutvecklare och utredare har hon skaffat sig en gedigen erfarenhet av såväl det operativa och tekniska genomförandet.
-
Kursledare
Torbjörn Olsson
Torbjörn är konsult inom affärs-, verksamhets- och produktutveckling samt förändringsledning, med fokus på uppdrag inom affärsutveckling, strategi. Digitaliseringen av produkter, tjänster, verksamheter och samhälle är ett starkt intresse, både tekniken i sig och hur den skapar möjligheter till utveckling.