Friheten, gemenskapen och den höga kompetensnivån lockade Dennis till IRM

Dennis Fredsson vill arbeta för att leva, inte leva för att arbeta. Det är en av anledningarna till att han sökte jobbet som systemutvecklare på IRM 2023. Hur ser hans arbetstillvaro ut nu efter 6 månader?

Som systemutvecklare översätter Dennis krav på funktionalitet till verkliga funktioner genom att implementera programkod. Det innebär förutom kod-knackning mycket problemlösning och att knyta samman olika system för att få dem att ”prata” med varandra.

– Vi arbetar i team med olika kompetenser. Till exempel kravkompetens, tjänstedesign, UX:are, it-arkitekt och scrum master.  Det kan variera beroende på vad projektet behöver.

– Jag trivs verkligen! Det bästa med IRM-teamet är att det finns en prestigelöshet och kreativitet i vårt arbete. Alla är trygga i sin kompetens och ödmjuka. Det gör att ingen fråga känns för dum och alla har lika mycket att säga till om oavsett ålder eller erfarenhetsnivå. Det gör också att man utvecklas och lär sig mycket längs vägen, säger Dennis.

Det är något av det jag gillar mest med min nya arbetsplats: Hur vi gör saker just makes sense. Jag har inte en enda gång känt frustration över hur saker fungerar – som det gärna kan bli med byråkrati på större bolag med fler chefer och avdelningar.

En anledning till den demokratiska andan på IRM är att företaget är medarbetarägt. Det innebär att alla har inblick och möjlighet att påverka.

Alla konsulter går på konto vilket innebär att de kan styra sin lön och arbetstid likt en egenföretagare. Det är ett sätt att rättvist fördela timpengen mellan konsulten och företaget. Och det ger stor frihet under ansvar. Man kan styra sin arbetsgrad utifrån olika personliga behov och perioder i livet. Det är också en del av IRM-kulturen att se till var och ens livssituation och ambitioner och samarbeta utifrån det.

– Det är något av det jag gillar mest med min nya arbetsplats: Hur vi gör saker just makes sense. Jag har inte en enda gång känt frustration över hur saker fungerar som det gärna kan bli med byråkrati på större bolag med fler chefer och avdelningar. Och att man enkelt kan styra sin arbetsgrad utifrån olika personliga behov och kanske perioder i livet är guld värt, säger Dennis.

Inom IRM anordnas det ofta aktiviteter för att stärka gemenskapen inom hela organisationen. Ett exempel är Hälsogruppen som regelbundet bjuder in till olika utmaningar. Det var med anledning av en sådan som Dennis drog med sig ett gäng kollegor till Klättercentret vid Telefonplan en kväll i november för att introducera dem i bouldering.

När han inte hänger i klätterhallen gillar Dennis att skriva och producera musik, språk och matlagning. Utöver det gillar han att fara runt och upptäcka platser nära och fjärran – vilket ju passar kanon med ett arbete som till stor del kan utföras på distans.

Till dig som funderar på att söka jobb som konsult vill Dennis skicka med en tankeövning:

– Överväg vad som är viktigt för dig – vill du ”gå på räls”; gå till jobbet måndag – fredag och leva ditt liv? Eller är frihet och att bli den bästa versionen av dig själv viktigare? Jag tycker inte det ena eller det andra är de facto bättre – men jag tror den frågan kan vara en vattendelare för att känna efter om man passar som konsult.

24.01.23