Varför ska du bli informationsarkitekt?

Om du gillar att skapa ordning i kaos och har en förkärlek för data och begrepp, då kanske du ska bli informationsarkitekt

Hösten är här och för många är det ett tillfälle att tänka om kring sin karriär. Om du gillar att skapa ordning i kaos och har en förkärlek för data och begrepp, kan informationsarkitektur vara något för dig.

/Peter Tallungs, IRM, 2024-08-29

När hösten kommer har man kanske fått distans till sitt jobb och hur man vill gå vidare i sitt yrkesliv. Då kan det hända att man vill ta en något annorlunda inriktning framöver. Om du idag jobbar med någon form av verksamhets- och it-utveckling och har ett intresse för data, information och begrepp så finns det stora möjligheter.

Vi behöver bli fler

Behovet av informationsarkitekter är stort och efterfrågan växer. Allt fler företag och organisationer förstår nu att verksamhetens data, information och begrepp är en resurs som behöver tas om hand och utvecklas. Vi ser ett växande gap mellan tillgång och efterfrågan på personer som kan jobbet.

Vi behöver bli fler. I stort sett i alla organisationer, företag och branscher. Kanske är det något för dig? Du kanske inte ens behöver byta arbetsplats? Internrekryterade har en fördel av att kunna få en flygande start.

Vem är du?

Att jobba med informationsarkitektur är inte för alla. Men för den med passande personlighet, bakgrund och begåvning är det något av det mest givande man kan tänka sig.

Jag vill i denna artikel peka på de speciella personliga egenskaper som jag tycker att området kräver, i varje fall enligt min erfarenhet. Mitt hopp är att kunna inspirera den som känner igen sig att våga ta steg i den riktningen. Kanske det kan vara en början på en ny inriktning i din yrkesmässiga utveckling?

Vad av detta är du?

Detaljfokuserad, nyfiken och uthållig

Du har ett tålamod att utreda saker och ting i detalj, älskar att sortera och ordna upp en röra, drivs av aha-upplevelsen att upptäcka mönster i det som ser ut som kaos.

Som informationsarkitekt får du ofta kartlägga datamängder som är dåligt kända och beskrivna. Du behöver gräva och sortera, kategorisera, klarlägga bit för bit, göra antaganden, för att nästa dag få nya insikter. Det är ett arbete som många personer direkt backar för, men som vi informationsarkitekter ser som en intellektuell utmaning.

Om du som barn sorterade legobitar efter form och färg och kunde ägna flera sommarlovsdagar åt at reda ut morfars tilltrasslade fiskelina är du helt rätt. Du har säkert en personlighetstyp som det finns en bokstavskombination för, men som alla sådana är det också en superkraft. Vi behöver dig!

Begreppsanalytisk

Du gillar att fundera på begrepp, skriva definitioner och skapa korrekta benämningar på saker och ting. Du skyr breda intetsägande definitioner liksom de som är alltför smala och begränsande.

Som liten kanske du läste lexikon för nöjes skull och retade omgivningen med att märka ord. Numera njuter du av precisa beskrivningar, funderar på namn på saker och ting och när en inre språkpolis du behöver lägga band på.

Pedagogisk

Du gillar att dokumentera, skapa ordning och reda. Du gillar att med modeller i grafik och text klargöra en gemensam förståelse.

Involverande

Du vill göra allt ovanstående tillsammans med andra, som en ”spelande tränare”, det vill säga att du driver arbetet men involverar och coachar dina medarbetare.

Forskande

Du förstår att ett resultat aldrig är slutgiltigt utan endast en manifestation av vår nuvarande förståelse, lika mycket en fråga som ett svar: ”Kan vi se det så här?”

Databakgrund

Du har en bakgrund inom dataområdet, kanske med databaser eller integrationer. Du behärskar verktyg som SQL och liknande. Det är nödvändigt att du själv kan undersöka datastrukturer och datamängder i databaser och filer. Du behöver också någorlunda förstå it-folkets jargong och tänkesätt.

Informationsarkitektur handlar egentligen inte om teknik, men tekniken får inte vara ett hinder för dig, utan media som du behöver behärska.Det här är, till skillnad från de tidigare nämnda kraven, inte en personlig egenskap utan en erfarenhet.

Det är kanske därmed inte ett helt nödvändigt att du har detta med dig från början, det är något du kan tillägna dig på vägen. Det kan vara en resa du behöver göra.

Men det bästa är ändå om du har jobbat inom dataområdet några år. Då har du den förtrogenhet med den mera tekniska sidan av saken som du behöver.

Specialiserade roller

I en lite större verksamhet blir vi ett team som jobbar med informationsarkitektur. Då blir det naturligt att vi tar lite olika roller i teamet. Någon kanske är lite mer projektledare, någon mer rent analytisk, kanske någon som administrerar och håller ordning och ofta någon som står för publicering kommunikation i text och grafik. Teamet behöver olika profiler, men alla behöver ändå ha en grund i informationsarkitektur.

Andra färdigheter

Det finns naturligtvis också andra färdigheter som är viktiga för alla oss om jobbar med informationsarkitektur, kanske ännu mera väsentliga. Men det är saker som är mer allmänna för alla som jobba med verksamhetsutveckling i någon form. Som samarbetsförmåga, ödmjukhet, organisationsförmåga, att vara självgående, med mera. Det är något jag här har utelämnat, eftersom jag vill koncentrera mig på allt det som är mer specifikt just för en informationsarkitekt.

Vi behöver dig!

Om du känner igen dig i ovanstående, och är nyfiken på området hoppas jag att du tar steg i denna riktning. Ett sätt att bekanta dig närmare med området kan vara att läsa de artiklar jag skrivit i ämnet. Du kan också kontakta mig för råd om hur du kan gå vidare. Du kanske också vill gå någon av våra kurser. Vi har en kurs i informationsmodellering, som ju är en baskunskap för en informationsarkitekt. Sedan har vi förstås den längre utbildningen Certifierad Informationsarkitekt.

Som sagt, vi behöver bli fler. Du är efterfrågad. Välkommen i en växande community!

Peter Tallungs

24.08.29

Vill du prata med någon om rollen informationsarkitekt?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör någon av våra informationsarkitekter av sig.