Teamet gör konsultjobbet roligt och utvecklande

David Erlandsson är ux- och ui-designer

David Erlandsson är UX- och UI-designer. I ett utvecklingsteam är han den som har ansvaret för upplevelsen av den digitala tjänst eller webbsida som man ska utveckla. Arbetsuppgifterna innefattar research, användningstester, WCAG, utveckling av front-end och design.

– Jag är en brygga mellan användare, verksamheten och utvecklare. I praktiken innebär det att jag pratar med användare och låter dom testa olika prototyper för att förstå problem och önskemål. Mina insikter översätter jag sedan till en skiss eller prototyp.  Allt för att underlätta, guida och effektivisera utvecklingen av en produkt, förklarar David.

– Ibland gör jag mindre jobb med att designa nya gränssnitt och mer med att exempelvis utvärdera en tillgängligheten i en tjänst. Det händer också att jag skriver en del front-end själv.

Efter 2 år på IRM är det ett av de första uppdragen som David minns bäst:

– Det var ett projekt där jag och en kollega genomförde en användarundersökning av en tjänst. Uppdraget bjöd på flera utmaningar. Bland annat var det svårt att hitta användare och få en bra täckning över hela Sverige. Men vi lyckades till slut och tog oss över alla hinder och efter vår leverans till styrgruppen för projektet fick vi kommentaren att de aldrig fått en så proffsig presentation tidigare. Den kommentaren kommer jag bära med mig länge!

David är utbildad på Stockholms universitet. När han var klar med sitt examensarbete hos Ericsson började han fundera på att ta steget att söka jobb som konsult. Så när chansen dök upp hösten 2022 tog han den direkt.

– Jag var nyfiken på rollen som konsult men var osäker på vägen dit. Vid ett tillfälle fick jag höra talas om IRM via en vän och blev lockad av upplägget med teamleveranser, kontomodell och att det är ett medarbetarägt företag.

Att IRM ägs av medarbetarna märks i företagskulturen, tycker David.

– IRM har en väldigt prestigelös företagskultur där alla är lite nördiga av sig. På ett positivt sätt. Det gör att vi är extremt duktiga på det vi gör. Samtidigt är alla öppna för att lära sig nya saker och att dela med sig av det man kan till kunder och kollegor.

Att ta steget till att bli konsult kan kännas osäkert för många. Men till de som funderar på att göra det har David ett enkelt råd:

”Jag säger kör! Förutsatt att du gillar variation. Jag älskar att jobba med många olika kunder och projekt. Varje verksamhet har nya förutsättningar och krav som gör att inget projekt är likt ett annat. Att sätta sig in i och förstå många olika typer av användare och problem innebär att man lär sig mycket nytt; det gör mig till en bättre UX- och UI-designer.

24.03.06