Informationsarkitektur

Vi hjälper alla typer av verksamheter att förstå, strukturera, analysera, visualisera och kommunicera sitt logiska informationsbehov.

Genom att bygga en informationsarkitektur skapar vi ett smidigare informationsflöde, och en effektivare verksamhet.

  • Ger översikt och insikt i den information ni hanterar
  • Analyserar verksamheten utifrån informationsperspektivet
  • Skapar smartare informationsflöden för en effektivare verksamhet
Glada kollegor vid ett skrivbord och en laptop

Information av rätt kvalitet är en affärstillgång och en förutsättning för att kunna utveckla sin verksamhet i rätt riktning. För att få tillgång till information av rätt kvalitet behöver vi en ändamålsenlig struktur för att därmed göra informationen lätt att hantera, förstå och nyttja. Det är det som är informationsarkitektur.

Den smyger sig på: röran av data och begrepp. Ofta blir den uppenbar först när det är dags att byta ut det centrala affärssystemet, implementera en ny datatjänst, kanske lägga grunden för ett Business Intelligence-program eller få kontroll på sina kunddata. Det är först då man upptäcker bristerna i hanteringen av verksamhetens data och det är hög tid att se över sin informationsarkitektur.

Informationsarkitektur – en förutsättning för att kunna utvecklas i en digitaliserad värld

I och med  att vår värld är idag till stor del digitaliserad och allt fler verksamheter inser att förståelig, kvalitativ och tillgänglig information är nyckeln till både en effektiv verksamhet och att kunna agera snabbt på nya affärsmöjligheter. Därmed spelar informationsarkitekten en allt viktigare roll för att göra informationen tillgänglig och användbar för de behov verksamheten har idag och framåt.

IRM:s informationsarkitekter ”makes sense of any mess” (som Abby Covert sa). I klartext kan det handla om att:

  • Kartlägga vilka data vi hanterar, eller behöver hantera. Vad de representerar för företeelser som verksamheten behöver hålla reda på, liksom företeelsernas egenskaper och relationer.
  • Kartlägga och analysera informationsstrukturer samt informationsberoenden för att förstå dagssituationen.
  • Kartlägga hur centrala datamängder skapas, fångas, lagras, distribueras, hanteras och används.
  • Ge förslag på vad man behöver förbättra och på vilket sätt, för att hantera data och komma till rätta med brister.
  • Etablera ett tydligt och effektivt gemensamt språk för de företeelser som representeras av data, inklusive företeelsernas egenskaper och verksamhetsregler.

Vi erbjuder även kompetensutveckling inom informationsarkitektur: En tvådagarskurs i informationsmodellering samt en certifierande utbildning för informationsarkitekter.

FAQ om informationsarkitektur

  • Informationsarkitektur handlar om att hantera sin informationsresurs på ett effektivt sätt. Det innebär att strukturera, organisera och presentera information på ett sätt som gör den lättillgänglig, begriplig och användbar för användare. Det kan innefatta att designa informationshanteringssystem, taxonomier och metadatascheman för att underlätta åtkomst, sökning och återanvändning av information inom organisationen. Läs mer om vad informationsarkitektur är i artikeln Informationsarkitektur – ”To make sense of any mess”
  • En informationsarkitekt strukturerar, organiserar och presenterar information med syfte att göra den lättillgänglig, begriplig och användbar. Rent praktiskt innebär det ett ansvar för att skapa informations- och datamodeller, att implementera informationshanteringssystem, designa dataarkitekturer, hantera master data och hjälpa till med utveckling av datalagerlösningar. Informationsarkitekten arbetar nära intressenter för att definiera och implementera datastrategier, standarder, bästa praxis och riktlinjer. Läs mer om rollen informationsarkitekt i artikeln Informationsarkitekt - hur långt sträcker sig rollen? Därför ska du bli informationsarkitekt. Cerifiera dig som informationsarkitekt.
  • En begreppsmodell är en visuell eller skriftlig representation av viktiga begrepp inom ett specifikt område eller verksamhet och deras relationer till varandra. Man tar fram en begreppsmodell för att skapa en gemensam förståelse och struktur kring hur olika begrepp definieras och hänger ihop. I verksamhets-sammanhang hjälper begreppsmodeller till att tydliggöra och kommunicera komplex information på ett enkelt och begripligt sätt, vilket underlättar både analys och beslutsfattande. Läs om begreppsmodellering
  • Ett informationsflöde är den process genom vilken information överförs och delas inom en organisation eller mellan olika parter. Det beskriver hur data och kommunikation rör sig genom olika system, avdelningar eller individer för att stödja verksamhetens aktiviteter och beslutsfattande. Informationsflödet kan vara formellt (t.ex. rapporter, mötesprotokoll) eller informellt (t.ex. muntlig kommunikation, e-post). Det är viktigt att ha koll på sina informationsflöden för att säkerställa att rätt information når rätt personer i rätt tid, vilket i sin tur påverkar effektiviteten och kvaliteten i organisationens verksamhet.
  • Informationsmodellering är processen att skapa en strukturerad representation av information inom en organisation eller ett system. Den visar hur data organiseras, relaterar och flödar, ofta med hjälp av diagram eller modeller. Informationsmodellen underlättar förståelse, utveckling och hantering av information. Genom att skapa en gemensam förståelse för dataflöden, relationer och strukturer kan företag uppnå tydligare kommunikation kring sin informationsresurs. Verksamheten får ett bättre beslutsunderlag för att kunna optimera processer och systemutveckling.
  • Ostrukturerad data är information som inte är organiserad i ett fördefinierat format eller schema, vilket gör det svårare att kategorisera, söka och analysera automatiskt. Denna typ av data kan inkludera textdokument, bilder, videor, ljudfiler, e-postmeddelanden eller inlägg på sociala medier. Trots dess komplexitet innehåller ostrukturerad data ofta värdefull information och kan stå för majoriteten av data som genereras i organisationer.
  • Strukturerad data är information som är organiserad och formaterad på ett sådant sätt att datorer enkelt kan lagra, söka och bearbeta dem. Data är ofta organiserad i tabeller, databaser eller kalkylblad, där varje datapunkt finns i fördefinierade fält eller kategorier, som rader och kolumner. Exempel på strukturerad data inkluderar kundinformation i en databas, transaktionshistorik eller mätvärden från en sensor. Strukturerad data är lätt att analysera med hjälp av traditionella databashanteringssystem
  • Data management, eller datastyrning, är processen att samla in, lagra, organisera, hantera och skydda data på ett sätt som säkerställer att den är korrekt, tillgänglig och användbar för en organisation. Det omfattar hela livscykeln för data, från insamling och bearbetning till lagring, analys och borttagning. Målet med data management är att säkerställa att data kan användas effektivt för att stödja verksamhetens mål, samtidigt som säkerhet och integritet upprätthålls. Det inkluderar områden som datakvalitet, dataintegritet, säkerhet och governance. Läs mer om data management i artikeln "Hur kan vi bygga upp data management i våra organisationer?"
Daniel Winqvist Informationsarkitekt

Vill du veta mer om vad IRM:s informationsarkitekter kan göra för din verksamhet?

Daniel Winqvist
Ansvarig för IRM:s tjänster inom informationsarkitektur