Bättre kommunikation kring problem och lösningar med hjälp av Vintergatan

Verksamhetskonsult Johanna Romin valde att gå IRM:s kurs Vintergatan – skapa din verksamhetskarta hos DF Kompetens under våren 2020. Som konsult arbetar Johanna ofta i rollen som Product owner, Business analyst, Kravare eller Verksamhetsarkitekt. Här berättar hon lite om sina utmaningar och om varför hon valde att gå kursen.

Hej Johanna! Berätta gärna lite om dig själv, vem är du och vad arbetar du med?

Jag arbetar som konsult med fokus på product discovery och backlog refinement – oftast kliver jag in i roller som exempelvis Product owner, Business analyst, Kravare eller Verksamhetsarkitekt.

Vad är det bästa med ditt arbete?

Mitt fokus är problemlösning och att skapa struktur. Eftersom jag är visuellt lagt är ett av mina främsta hjälpmedel att skapa visualiseringar eller modeller av olika slag för att nå bättre förutsättningar till dialog kring problemet och lösningar. Vi kan konversera bättre när vi har en bild att titta och peka på, helt enkelt.

Vilken kurs deltog du på hos DF Kompetens och varför valde du just denna?

Jag har tidigare varit på ett kort seminarium om Vintergatan och var sugen på att lära mig tekniken lite djupare. Jag tror att det blir ett kraftfullt tillskott i min verktygslåda som underlättar mitt arbete.

Vad tar du med dig från utbildningen?

Jag tar med mig både grunderna i tekniken med Vintergatan, hur jag kan visualisera flera perspektiv i samma modell. Mycket inspirerande att nå en modell som man kan använda som ”ankare” och lägga på andra perspektiv eller information som ett lager ovanpå. Som en bonus tar jag även med mig en hel del bra tankar i hur man kan facilitera worskshops på distans.

Hur var lärarna?

Lärarna, Cecilia Nordén och Helena Grim, var verkligen bra, tydliga, trevliga och kompetenta.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet?

Jag följer en grupp på LinkedIn om detta (The Milky Way Enterprise Navigators), där jag gissar att det kommer nyheter om fortsatt utveckling/nya rön kring Vintergatan.

IRM levererar utbildningar och kurser i samarbete med DF Kompetens. På kursen  Vintergatan – skapa din verksamhetskarta får du arbeta fram en förmågekarta över din egen verksamhet, som visualiserar en mängd olika perspektiv på verksamheten och dess värdeskapande flöden.